Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Kunst uit de automaat: in de garenspinnerij kan dat (GA)

drie maal kunst kleiner
vlnr: Chantal Klerkx, coördinator beeldend van Cultuurhuis Garenspinnerij, Arjenne Vosspoel en wethouder Thierry van Vugt die het eerste kunstwerk trok.

Zo verwachtingsvol als een kind bij een snoepautomaat. Dat waren de Gouwenaars die als eerste een ‘Pakje Kunst’ trokken uit een retro sigarettenautomaat in de Garenspinnerij. Voor vier euro verwerf je een mini-werk van een regionale of Goudse kunstenaar. Met een knipoog naar het verleden van de automaat, zou dat zo maar eens een aquarel van een kameel kunnen zijn.

Kunst uit de eigen regio op een laagdrempelige manier aanbieden. Dit idee komt overgewaaid uit Tilburg, waar kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen in 2016 de eerste drie automaten plaatste. Inmiddels omarmden 36 steden dit fenomeen. Arjenne Vossepoel is de aanjager van de eerste Goudse automaat, die het aantal in Nederland op 52 brengt.

‘Iedereen was meteen enthousiast’, zegt een stralende Vossepoel bij de opening. Mensen staan in de rij om een kunstwerk te bemachtigen. ‘Maar daarna kwamen de twijfels: wat maak je voor zo’n petieterig formaat’. Toch leverden uiteindelijk 32 makers werk in, variërend van een tekening, een object, gedicht of foto.

enkele werkjes kleiner
enkele voorbeelden van wat je kunt trekken


Camel of kameel
Die schroom voor het formaat kende ook Anita Gaasbeek, kunstenaar en eigenaar van Galerie de Hollandsche Maagd. Ze koos ten slotte voor een serie dierenaquarels onder de titel living@blijdorp, mede geïnspireerd door de webcams in de dierentuin.

‘Mijn vader rookte altijd camel, dat vond ik wel een leuk gegeven’, zegt ze als één van de pakjes een tere kameel blijkt te bevatten. Compleet met ophanghaakje en een kaartje van de galerie. ‘Ik zie het als een visitekaartje voor mijn kunst’ zegt Gaasbeek veel deelnemers na ‘het is een leuk project, maar drie euro per kunstwerk kan niet uit’.

Tips voor verbetering
Naast alle positieve reacties klinken ook tips ter verbetering. ‘De naam van de kunstenaar op het pakje’, zegt een liefhebber die een kunstwerk trok dat haar niet aanstond. ‘Een automaat die 2 euromunten levert’, zegt een andere bezoeker ‘ik heb thuis alles af moeten zoeken naar kleingeld.’

Verder kan het kunst trekken niet ongelimiteerd: cultuurhuis de Garenspinnerij is zondags en in schoolvakanties gesloten. ‘Maar er blijven nog genoeg uren over’, zegt curator Vossepoel die alle kunstenaars uit de regio uitnodigt werk te leveren. Ze heeft gelijk: waar de zoetekauw tot tien uur ‘s avonds terecht kan bij de recent geopende stroopwafelmuur in de binnenstad, kan de kunstliefhebber op de Turfsingel tot 23.00 uur zijn behoefte bevredigen. Mits hij of zij munten heeft natuurlijk.

pakje kunst kleiner

Tags: Goudse Achtergronden