Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Gouda gaat dakloze zwervers niet straffen maar helpen

Flyer daklozenbeleid Gouda

De gemeente gaat een groep van 40 tot 50 dak- en thuislozen met vaak complexe problemen op een andere manier helpen. Doordat ze buiten leven, zorgen ze vaak voor overlast, vorig jaar minstens drie meldingen per week. Tot nu toe werden ze dan weggestuurd door de politie of kregen een bekeuring. Maar dat hielp niet genoeg, daarom gooit Gouda het over een andere boeg. ‘Natuurlijk willen we overlast voorkomen,’ zegt wethouder Van Popering-Kalkman. ‘Maar meer nog willen we niet alleen de buurt, maar ook deze mensen zelf helpen. Door een aantal nieuwe initiatieven binnen de stad komt daar nu ruimte voor.’

Een deel van de daklozen bestaat uit arbeidsmigranten uit Polen en oostbloklanden, die zonder werk en woning zijn komen te zitten. Die hangen rond bij bosjes en struiken, onder meer in het Van Bergen IJzendoornpark. Daardoen ze ook hun behoeften en laten afval rondslingeren, zoals bierblikken. In juni werd zelfs een dode Poolse man gevonden in de struiken bij het Crabeth Park naast het gebouw van de Goudse Verzekeringen. 

Crabethpark waar afgelopen zomer een Pool overleed
Crabeth Park waar de overleden man werd gevonden

Om deze daklozen te helpen is de gemeente een proef begonnen met de Poole Stichting Barka. Die helpt dak- en thuisloze arbeidsmigranten om weer aan het werk te komen of naar huis terug te keren. De gemeente trekt hier tot volgend jaar december 60.000 euro voor uit.

Gemeente betaalt veldwerker voor zorgmijders
Een ander deel van de dak- en thuislozen mijdt zorg, ook al hebben ze vaak complexe problemen. Ze kunnen meestal niet meer bij de reguliere daklozenopvang, omdat ze ook daar teveel overlast hebben gegeven. Het Leger des Heils heeft veldwerkers die de straat op gaan om deze mensen op te zoeken. Voor praktische hulp, zoals het uitdelen van koffie en brood, een slaapzak, kleding, maar ook om hen van de straat af te praten, de zorg in. 

Van Popering: ‘Door dak- en thuisloze mensen met complexe problematiek richting werk en/of zorg te begeleiden, halen we de mensen van de straat. Zo beperken we overlast voor Gouwenaars en helpen we hen vooruit.’ Dat veldwerk gaat de gemeente Gouda voor 1 fte subsidiëren. Het Leger des Heils droeg die kosten tot nu toe zelf, omdat ze merkten dat buitenslapers en bankslapers zorg nodig hadden.

Gouwe Huse
Dak- en thuislozen worden idealiter opgevangen in Het Kompas (32 mensen) en aan de Jac. P. Thijsselaan (12 plaatsen). Als het nodig is, kan het Kompas 40 mensen huisvesten. Met het oog op de winter wordt het aantal slaapplaatsen aan de Jac. P. Thijsselaan met 15 uitgebreid.

Bij de groep overlastgevers zitten ook zo'n vijf personen, die echt nergens terecht kunnen. Voor hen gaat de gemeente vijf zogeheten Gouwe Huse bouwen, op een prikkelarme plek aan de Voltaweg. 

 

 

 

Tags: Goudse Achtergronden

Weekend Lift


 zaterdag 13:00 uur

Het accent van dit programma ligt op muziek uit de jaren 70 en 80.
Weekend-Lift: hits met de eeuwige jeugd!
Met de vaste rubrieken Kopje Thee met de DJ, iedere week de mooiste lovesong, het weekend weerbericht en de Soulshowclassic.

Radio Gemiva


 zaterdag 19:00 uur

5 DJ’s, waarvan 3 uit het Goudse, verzorgen een gevarieerd programma met muziek en interviews, afgewisseld met nieuwsberichten van de eigen, Goudse nieuwsredactie. In de uitzending op Gouwestad hoor je een samenvatting van de wekelijkse live-uitzendingen.

Golden Oldies Revival


 zondag 13:00 uur

Een nostalgisch muziekprogramma waarin de muziek en de artiesten uit de 50-er, 60-er, 70-er en 80-er jaren centraal staan.
Wekelijks is er een mini-special over een bepaalde artiest, en duiken de presentatoren in oude hitlijsten.

Gouwestad Klassiek


 zondag 20:00 uur

Gouwestad Klassiek brengt klassieke muziek in allerlei vormen.
Opera, operette, religieuze muziek, instrumentaal en gezongen.