Programmanieuws

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag

 
 
 
       
     
       
    1 oktober 2019

Ouderen grootschalig in het zonnetje op Nationale Ouderendag
 

  Op vrijdag 4 oktober is het voor de elfde keer Nationale Ouderendag. Dé dag waarop ouderen in Nederland in het zonnetje worden gezet. Ouder worden we allemaal, maar helaas voelen (te) veel ouderen zich nog eenzaam, zo blijkt uit onderzoek onder ouderen. En dat vindt het Nationaal Ouderenfonds onacceptabel. 
 
Door ouderen blij te maken en (samen) te laten genieten van mooie momenten wil het Nationaal Ouderenfonds het gevoel van eenzaamheid verminderen. Daarom loopt nog de hele maand oktober een grootschalige gezamenlijke actie met de Vriendenloterij en trappen we samen deze editie van Nationale Ouderen dag op een bijzondere manier af in Den Haag tijdens de Week tegen Eenzaamheid. 
 
In heel Nederland gaan vanaf dat moment honderden wensen van ouderen in vervulling. De wensen worden verzameld en in vervulling gebracht door honderden enthousiaste vrijwilligers van lokale comités. Inmiddels zijn er al ruim 700 wensen ingediend. Hiermee hopen we ouderen een bijzondere dag te geven en tegelijkertijd kennis te laten maken met activiteiten die voor structureel contact zorgen. 
 
Lokale comités maken het mogelijk
De afgelopen 10 jaar hebben de comités van het Nationaal Ouderenfonds ervoor
gezorgd dat er al duizenden wensen zijn vervuld. Inmiddels zijn er meer dan 20 lokale comités in heel Nederland. De comités bestaan uit vele vrijwilligers en bedrijven, die zich allemaal inzetten om de wensen van de ouderen te verzamelen en te vervullen. 
 
Klein gebaar, grote impact
Op het eerste gezicht lijken de wensen die worden ingediend eenvoudig. Maar wanneer ouderen minder vitaal en minder mobiel worden is de deur uitgaan en socialiseren lastig.
Ouderen willen  bijvoorbeeld heel graag hun geboortehuis/-dorp bezoeken, een vriendin van vroeger bezoeken die aan de andere kant van het land woont, nog een keer op het voetbalveld staan of, meer extreem, een parachutesprong meemaken. Maar vooral de alledaagse, simpelere wensen hebben een grote impact! Bijvoorbeeld samen een kopje koffie drinken met iemand op een terras, gezellig winkelen of hulp bij het winterklaar maken van tuin of balkon. In bijna 40 vestigingen van Restaurant De Beren worden ouderen tijdens Nationale Ouderendag ontvangen met een kopje koffie en een gezellige activiteit. 
 
Nationale actie VriendenLoterij voor het Ouderenfonds
De VriendenLoterij en het Ouderenfonds komen samen in actie om de drempels voor ouderen weg te nemen en zoveel mogelijk ouderen aan wekelijks sociaal contact te helpen. Iedereen die van 17 september tot en met 31 oktober mee gaat spelen, helpt per lot één oudere aan wekelijks contact. Meer informatie over de landelijke actie is te vinden op www.vriendenloterij.nl/ouderenfonds.    
 
Een wensvervulling bijwonen?
Wilt u bij een van de wensen aanwezig zijn, dan kunt u contact opnemen met Jessica Winkelhorst, via 06-47326596 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
 
 
Hier volgt een overzicht van wensen die wellicht interessant zijn:
Verjaardag 100-jarige in Leidschendam-Voorburg
Een 100-jarige dame viert haar verjaardag in Wageningen. Ze gaat samen met vrienden en familie langs plekken met herinneringen van vroeger en heeft een lunch in het Fletcher Hotel. Het Nationaal Ouderenfonds is aanwezig om hier een video van te maken.
 
Start structureel contact in Breda 
Het comité zorgt voor een middag waarbij ouderen samenkomen en in groepjes worden verdeeld. Ze gaan vervolgens elkaar helpen. Het idee is dat deze ouderen elkaar gaan helpen en leuke dingen met elkaar ondernemen. Deze ontmoeting is niet eenmalig, maar gaat vaker moeten plaatsvinden. Denk aan, avondjes sjoelen, middagen kaarten, samen tuinieren etc.
 
Pianoconcert in Vleuten 
Privé pianoconcert voor 15 ouderen. Een van de dames wilde nog graag naar een pianoconcert. Haar man kon heel mooi spelen, en als ze nu naar de piano luistert denkt ze aan hem. Alle ouderen die een wens hebben gedaan bij het comité Vleuten zijn uitgenodigd.  Na afloop krijgen de andere ouderen krijgen te horen wanneer en waar hun eigen wens in vervulling gaat. De wethouder van Utrecht is er ook bij.
 
Comité Den Helder viert 5-jarig bestaan
Het comité Den Helder bestaat 5 jaar en naast de individuele wensen, organiseren zij ook een groot feest. Zangeres Imca Marina treedt op en de hele middag zal in het teken staan van gezelligheid, zang en dans. Het begint op 4 oktober om 13:30 en het einde zal rond 16:30 zijn.
 
Motorrit voor blinde man in Zutphen 
Blinde man (93) gaat op 4 oktober een motortocht maken. Hij gaat achterop bij een vrijwilliger. Het tijdstip is nog niet bekend.
 
Zeven ouderen in fluisterboot in Zutphen
In Zutphen hebben zeven ouderen aangegeven dat ze in een fluisterboot willen varen. Ze zullen rond 11:00 uur vertrekken. Hiervoor komen zij gezellig samen om koffie en gebak te nuttigen.
 
Racen in Voorschoten 
Dame uit Voorschoten (98) wil graag een rit maken in een raceauto. Ze gaat rijden in een Porsche. Datum is nog niet bekend. 
 
Zweefvliegen in Hoogeveen 
-       Een aantal ouderen gaan zweefvliegen. Datum is nog niet bekend.
-       Zeeuwse man graag iets met Zeeland. Hier is al een media-oproep geweest: https://www.dvhn.nl/drenthe/hoogeveen/Hoogeveense-Uitdaging-zoekt-Zeeuw-die-gezellig-wil-babbelen-op-Nationale-Ouderendag-24813541.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
 
Live naar ADO Den Haag
Man wil graag naar een wedstrijd van ADO Den Haag. Hij hoort het geluid uit het stadion al jaren, maar is nog nooit geweest. Dit wordt half oktober. 
Een andere meneer wil graag een rondleiding bij ADO en dit vindt op 1 oktober plaats om 13:00 uur. 
 
Festival in Wageningen
Wageningen organiseert een festival voor 60+. Het gaat hier niet per se om individuele wensen (https://www.seniorenwageningen.nl/agenda/festival-60/),
 
Ballonvaart - Locatie nog niet bekend
Er gaan 9 ouderen ballonvaren. Is een gezamenlijke actie van drie comités. 
 

 
   
 
 
 
 
  Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt met haar partners interventieprogramma’s ter voorkoming en als bestrijding van eenzaamheid en rolt deze landelijk uit. Hiermee zorgen deze organisaties er niet alleen voor dat ouderen in beweging komen, maar ook sociaal actief blijven.  
 
 
       
 
 
     
 

Onderwerpen