Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

Welkom bij Gouwestad!

Gouwestad is de lokale omroep van Gouda...

...maar het is ook jouw omroep in de buurt!
Slider

Sport, cultuur en welzijn kunnen nu energiesteun aanvragen

gaspit

Sportclubs, welzijnsorganisaties maar ook culturele instanties als het Museum en de Schouwburg kunnen vanaf nu bij de gemeente tijdelijke subsidie aanvragen voor hun hoge energierekening. De gemeente stelt wel enige voorwaarden, zo moeten aanvragers laten weten wat ze zelf al doen om hun energiekosten te verlagen en het pand te verduurzamen, voor zover dit nog niet is gebeurd. 'Het moet niet zo zijn dat wij geld geven en de thermostaat dan weer op 23 graden gaat', zegt wethouder Michiel Bunnik (Financiën en economie). De gemeente heeft hier ongeveer 1,7 miljoen gulden voor beschikbaar

Lang niet alle organisaties hebben last van de energiestijging: wie nog een vast contract heeft tot 2023 zit voorlopig goed, zoals de Garenspinnerij en het zwembad. Het is de bedoeling dat het geld nog dit jaar wordt uitgekeerd. Daarom moeten de aanvragen worden gedaan tussen 4 november en 28 november, via www.gouda.nl. Daar is een rekenmodule te vinden. Aanvragen kan voorlopig voor een periode van twee keer drie maanden, waarvan de eerste loopt van oktober tot en met december. Een organisatie kan maximaal 85% vergoed krijgen van het prijsverschil voor energielasten excl. BTW, in vergelijking met een jaar eerder. 

Naast de energiesubsidie heeft de gemeente drie ton uitgetrokken om nog dit jaar kinderen ste steunen in gezinnen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm. 'Dat geld is inmiddels op de Rotterdampassen gestort van gezinnen die daar recht op hebben', weet wethouder Bunnik.

'Mkb mogelijk op andere manier gecompenseerd' 
De wethouder zou ook graag het mkb steunen, maar dat is complexer 'het wordt al gauw een vorm van inkomenspolitiek'. Hij ziet meer in een andere compensatie dan een financiële en wijst er verder op dat ook in horeca en het midden- en kleinbedrijf niet iedereen last heeft van de hoge energieprijzen. 'Het blijft een beetje maatwerk'. Daarnaast roept hij Gouwenaars op hun Sint- en Kerstcadeaus lokaal in te kopen 'die steun kan wel'. 

Het klusteam dat bij particulieren gaat helpen met bijvoorbeeld isolatiefolie plakken achter de verwarming of het aansluiten van een waterbesparende douchekop, staat bijna in de startblokken. Bunnik wijst verder op de Duurzaamheidsmarkt die de gemeente op 19 november houdt in de Sint-Janskerk, in samenwerking met Maak Gouda Duurzaam. Tussen 10.00 en16.00 uur kunnen Gouwenaars daar terecht met al hun duurzaamheidsvragen. De toegang is gratis, maar inschrijving via maakgoudaduurzaam.nl is gewenst.

Half november start ook een publiekscampagne, via onder meer de sociale media, om te wijzen op alle hulploketten en regelingen die er in Gouda zijn. Zoals de energietegemoetkoming van het Rijk van 1300 euro, die nog niet door iedereen die er recht op heeft, is aangevraagd.

Het Goudse winterplan moet op 9 november nog de zegen krijgen van de Goudse gemeenteraad. 

Tags: Goudse Achtergronden

Weekend Lift


 zaterdag 13:00 uur

Het accent van dit programma ligt op muziek uit de jaren 70 en 80.
Weekend-Lift: hits met de eeuwige jeugd!
Met de vaste rubrieken Kopje Thee met de DJ, iedere week de mooiste lovesong, het weekend weerbericht en de Soulshowclassic.

Radio Gemiva


 zaterdag 19:00 uur

5 DJ’s, waarvan 3 uit het Goudse, verzorgen een gevarieerd programma met muziek en interviews, afgewisseld met nieuwsberichten van de eigen, Goudse nieuwsredactie. In de uitzending op Gouwestad hoor je een samenvatting van de wekelijkse live-uitzendingen.

Golden Oldies Revival


 zondag 13:00 uur

Een nostalgisch muziekprogramma waarin de muziek en de artiesten uit de 50-er, 60-er, 70-er en 80-er jaren centraal staan.
Wekelijks is er een mini-special over een bepaalde artiest, en duiken de presentatoren in oude hitlijsten.

Gouwestad Klassiek


 zondag 20:00 uur

Gouwestad Klassiek brengt klassieke muziek in allerlei vormen.
Opera, operette, religieuze muziek, instrumentaal en gezongen.