Programmanieuws

Toekomstig aantal leerlingen in Oudewater blijft naar verwachting gelijkToekomstig aantal leerlingen in Oudewater blijft naar verwachting gelijk
 
Het aantal basisschoolleerlingen blijft de komende 16 jaar nagenoeg gelijk. Dat leert de meest recente leerlingenprognose. Die laat de gemeente iedere 3 jaar actualiseren. Naar verwachting telt Oudewater in 2036 ongeveer 862 kinderen in de basisschoolleeftijd.
Dit schooljaar krijgen 878 leerlingen les.

 
Schoollokalen
De stabiele ontwikkeling van het aantal leerlingen betekent tegelijkertijd dat het aantal benodigde schoollokalen niet verandert in krap 2 decennia: 40 in 2019, 40 in 2036. Dat houdt in dat de scholen gezamenlijk 6 lokalen ‘over’ hebben. ,,Deze lokalen hebben inmiddels een andere bestemming gekregen voor bijvoorbeeld les aan kleine groepen en kinderopvang. Mocht het onverwacht komen tot een groei van het aantal leerlingen, dan kan Oudewater die eenvoudig opvangen zonder dat we te hoeven investeren in nieuwe lokalen’’, laat wethouder Bob Duindam weten.
 
Lichte krimp aantal inwoners
Het aantal te verwachten leerlingen strookt ook met de prognose van het aantal inwoners. Dat beweegt zich in 2020 rond de 10.100.
In 2027 daalt dat aantal volgens het Central Bureau voor Statistiek (CBS) vermoedelijk naar 10.000 en in 2040 naar 9.900.
Een krimp van circa 3% ten opzichte van het huidig aantal inwoners. 

Onderwerpen