Programmanieuws

Aandacht voor 754e verjaardag van de stad OudewaterAandacht voor 754e verjaardag van de stad Oudewater
 
Ieder jaar viert Oudewater op of rond 6 juli de verjaardag van de stad. Dit keer gebeurt dat op vrijdagmiddag 5 juli.
De gemeente verzorgt dan een feestelijk programma voor iedereen die in de loop der tijd een stadspenning heeft ontvangen.

 
Stadsrechten sinds 1265
In 2015 vierde koning Willem-Alexander samen met de Oudewaternaren de 750e verjaardag van de oudste stad van het Groene Hart. Zo groots als in het jubeljaar gebeurt dat nu niet. ,,Maar’’, benadrukt burgemeester Pieter Verhoeve: ,,we willen wel dat de viering een onderdeel blijft van het collectief geheugen van Oudewater’’. In 1265 verleende de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden stadsrechten aan Oudewater.
 
Ontvangst
En wie jarig is……… die geeft een feestje. In dit geval met degenen die ooit met een stadspenning zijn onderscheiden. Dat zijn er rond de 45. Die hebben een uitnodiging ontvangen om vrijdagmiddag 5 juli om 14.00 uur naar het stadhuis te komen. Het college ontvangt deze gewaardeerde Oudewaternaren met koffie, thee en uiteraard een geelbuikje erbij.
 
Romeijnsbrug
Vervolgens vertelt stadshistorica Nettie Stoppelenburg iets over archeologische ontdekkingen rond de vorig jaar gerenoveerde Romeijnsbrug. Daarna wandelen de gasten door de Havenstraat naar de Romeijnsbrug zelf. Ter plekke geeft de bij de renovatie betrokken ambtenaar, Peter Trommelen, een technische toelichting op de uitgevoerde werkzaamheden. Als afsluiting van de middag staat er in het stadhuis een drankje klaar.
 
Waardering
De stadspenning is een blijk van grote waardering en bijzondere erkentelijkheid. Mensen die zich voor de Oudewaterse gemeenschap verdienstelijk hebben gemaakt, kunnen voor een stadspenning in aanmerking komen. Daar hoort ook nog een oorkonde bij.
 

Onderwerpen